Ласкаво просимо на обід!

Ласкаво просимо на обід!

Як казала моя бабуся Софія: "Вже обід парує на плиті!"

Як казала моя бабуся Софія: “Вже обід парує на плиті!”

Окрім запропонованих на одноденну екскурсію, я готую традиційні для нашої родини страви української кухні, а також запозичені від знайомих страви інших народів. Страви на вогнищі зазвичай готує Михайло.

1.Юшка чабанська (свинина, баранина, курка) – комплексна страва складається з відвареного м’яса шматками, цілої картоплі з зеленню і свіжої ріпчастої цибулі, власне юшки в чашках. До цієї страви унікальна підливка Херсонщини – ЛЬОК. Також до юшки подаються нарізані овочі (свіжі і солені, квашені), зелень, хліб, по шкалику кермечанки або домашнє вино.

2.Юшка рибальська (річкова риба,мілка для юшки і крупна для подачі) – комплексна страва складається з відвареної у рибній юшці крупної риби шматками і цілої картоплі з зеленню і свіжої ріпчастої цибулі, власне юшки в чашках. Для присмачення – унікальна підливка Херсонщини – ЛЬОК. До юшки подаються нарізані овочі (свіжі і солені, квашені), зелень, хліб, по шкалику кермечанки або домашнє вино.

3.М’ясо, купати або риба печені на мангалі.

4.Товченики: м’ясні, рибні, грибні.

5.Голубці з м’ясом і пшоном; з грибами.

6.”Горобці” з грибами.

7.Плов по-ферганськи.

8.Риба/м’ясо запечені з овочами.

9.Запіканка з сиром і грибами.

10.Солянка Ягорлицька м’ясна/рибна.

11.Бабусин милай (мамалига).

12.Яєчні: з пузаниною, з салом, з помідорами, з різними овочами.

13.Борщ зелений.

14.Круп’яна каша за старовинним рецептом.

15.Пиріг солодкий “зелений”.

16.Пиріжки з маком, фруктами, сиром, зеленню і рисом, горохом, грибами.

17.Запіканка з сиру і яєць.

18.Бабка з сиру.

19.Млинцевий пиріг з грибами.

20.Вареники, начинка: сир, вишні, гриби, капуста, паслін, мак, квасоля та ін.

21.Канапки “Еротичні”.

22.Риба маринована.

23.Сало мариноване.

24.Сало з зеленню і часником.

А також різномантні закуски з овочів, зелені, домашнього сиру та ін.

Зелений туризм – він смачний!

СТРАВИ на СТРІТЕННЯ 

Особливих страв на це свято ми не готуємо. Та оскільки Стрітення припадає на тиждень, що зветься М’ЯСОЇД, то завжди стараємося приготувати улюблені страви з м’яса. Наприклад:

Починаємо обід з солонцювання - салом.

Починаємо обід з солонцювання – салом.

Південний борщик з рябенького бурячка, з куркою.

Південний борщик з рябенького бурячка, з куркою.

Пампушечки до борщу.

Пампушечки до борщу.

М'ясо з борщу зазвичай подається окремо - присолене і з цибулею.

М’ясо з борщу зазвичай подається окремо – присолене і з цибулею.

Картопля печена зі свининою.

Картопля печена зі свининою.

Окіст в'ялений (традиційний рецепт Голопристанщини).

Окіст в’ялений (традиційний рецепт Голопристанщини).

Кров'яна ковбаска.

Кров’яна ковбаска.

Печеня на вогнищі.

Печеня на вогнищі.

Пиріжки з солодкою начинкою.

Пиріжки з солодкою начинкою.